Kristina Berg Kelly

En Pisa-rapport 2017 om ungdomars trivsel i skolan och tillfredsställelse med livet

En Pisa-rapport 2017 om ungdomars trivsel i skolan och tillfredsställelse med livet  

Data är från 2015, men rapporten publicerades 19 april i år. Över en halv miljon individer i 72 länder har deltagit

Den aktuella rapporten handlar inte om de omdebatterade PISA- resultaten inom matematik och läsförmåga utan om skolmiljön i vidsträckt mening. Man kan se hur sånt som samhörighet med skolan, lärarstöd, föräldrastöd , och mobbning påverkar eleverna. Vilka som har störst ångest och varför. Vikten av fysisk aktivitet. Och tid som unga lägger ner på internet, där svenska ungdomar för övrigt ligger i topp.

Och hur allt detta påverkar både skolresultat och de ungas trivsel med livet,

I 44 stiliga powerpointdiagram presenteras detta och mer därtill. Intressant är att de övriga nordiska länderna oftast har bättre index än Sverige, som mer liknar OECD:s medelvärden

Särskilt intressant tycker jag att de data är som handlar om föräldrars betydelse för elevernas trivsel. Man kan till exempel läsa sig till att föräldrars engagemang i elevernas skolarbete ger dem bättre trivsel med livet. Likaså minskar mobbning hos de elever som upplever föräldrastöd.

Läs själva! Googla OECD – PISA

En värld av data att ta till sig

170421

2 kommentarer

  1. Peter

    Hur tolkar du att Sverige ligger efter de andra nordiska länderna vad det gäller skolmiljön? Vad är faktorerna bakom det?

    • Kristina Berg Kelly

      Peter . en oerhört komplicerad fråga, skulle behöva en timme för att diskutera med dig minst
      MEN vi kan ju börja med sånt som skolsituatioen och bristande ordning dddär. Vidare mobbning på nätet och isolna Nätmobbning ,vet inte om det är m er än i andra nordiska l änder, Bi har många invandrare som mår dåligt, antagligen fler än i andra nordiska länder.. etcetc

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2025 Ungdomsmedicin

Tema av Anders NorenUpp ↑