Kristina Berg Kelly

Folkhälsomyndigheten agerar om e-cig till unga!

.Förbud met e-cig till unga , restriktioner mm är ngt som vi i Svensk Förening för Ungdomsmedicin länge agerat för. Se våra tidigare inlägg.

Se här Folkhälsomyndighetens svar SOU 2021:22!

Viktiga aspekter saknas för att uppnå målet om att skydda barn och unga mot ett nikotinberoende. Folkhälsomyndigheten har idag svarat på regeringens remiss SOU 2021:22, Hårdare regler för nya nikotinprodukter, och förespråkar förbud mot smaksatta nikotinprodukter.
Myndigheten är positiv till de förslag i utredningen som bland annat innebär att tobaksfria nikotinprodukter omfattas av en skyddslagstiftning som motsvarar regleringen för andra liknande produkter. Detta är något som myndigheten sedan tidigare efterfrågat.
Myndigheten är också positiv till förslaget om en skärpning av regleringen för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare som föreslås genom ett förbud mot smaksättning. Sedan tidigare finns ett förbud mot karakteristisk smak hos cigaretter och rulltobak.
Men Folkhälsomyndigheten anser också att viktiga aspekter för att uppnå målet om att skydda barn och unga mot nikotinberoende saknas i utredningens förslag.
Nikotin innebär hälsorisker och är starkt beroendeframkallande. Produkter med nikotin kan fungera som inkörsport till bruk av tobaksprodukter, och smaksättning gör dem extra attraktiva. Folkhälsomyndigheten anser att smaksättning av tobaksfria nikotinprodukter också bör förbjudas för att förebygga att barn och unga börjar använda sådana produkter.
Remissvaret har överlämnats till regeringen

2 kommentarer

 1. Lars Gelander

  God Jul, Kristina och grattis till International Association for Adolescent Health Founders Award. Du har ju lärt ut så mycket om ungdomsmedicin som jag haft så stor nytta av!

  Vännen
  Lars G

  • Kristina Berg Kelly

   tack – jag var mycket förvånad själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Ungdomsmedicin

Tema av Anders NorenUpp ↑